Ez a recept még az én nagymamámtól van, és értékmentés címszóval a megaludt tejet hivatott hasznosítani. Tipikus nyári étel volt nálunk mindig, az elölmaradt, illetve már boltban megsavanyodott tejeket így ettük meg végül :)
Egy liter megaludt tejhez 2.5 dl grízt öntünk, és állni hagyjuk egy ideig. Volt már, hogy két napig is hagytam, mire alkalmam lett megcsinálni. Ezt kis cukorral folyamatos kevergetés mellett megfőzzük. Múltkor pont baracklekvárt főztem be, és a maradékot, ami nem töltött meg egy üveget, beledöntöttem a masszába, mit mondjak nagyon finom lett!!! Amikor jó sűrű, és megfőtt a gríz, félretesszük hűlni. Olajon pirítunk zsemlemorzsát, mint a gombócoknál általában. Ezután - még viszonylag melegen - a perverzebbek kézzel gombócokat formázhatnak, és beleforgathatják a pirított morzsába, én azt szoktam, hogy kanálnyi adagot beleteszek a morzsába, és a lábost mozgatom körkörösen, így gombóc lesz belőle, és morzsás is lesz.
Édes lekvárral, cukorral szoktuk enni, de biztos tejföllel is finom :)