Szeretjük a májkrémet. A gyerekek csak szeretnék, mert annak ellenére, hogy szeretjük, emberi fogyasztásra alkalmatlannak találjuk a nagy többségét, így csak ritkán kapnak. Ha felfrissítem az információimat az összetevők tekintetében, akkor nagyon sokáig nem eszünk :)
Úgy általában elhatározásom, hogy távol tartjuk magunkat a felvágottaktól, de egyenlőre elég nehezen megy. Alternatíva kellene. Például szendvicskrémek. Mindig elhatározom, hogy keresek, és próbálgatok, de valamin megbukik. Vagy hozzávalóm van, vagy receptem, vagy időm. A három együtt ritkán :) És akkor szembejött velem maimoni házi májas receptje. És bolygóegyüttállás volt. És megcsináltam. És osztatlan sikert aratott. És persze máshogy csináltam másodszorra. Azt hiszem, főleg több fűszert tettem bele. És persze én nem vértelenítem a májat :)
Szóval az úgy volt, hogy két közepes fej vöröshagymát kevés olajon megdinszteltem, majd összevágott fél kiló csirkemájat dobtam rá. Meg három gerezd fokhagymát lereszelve, egy púpos kiskanál majorannát, és kevés borsot. És eszembe jutott, hogy bizony nekem két éve a barátnőm egy csomó különlegességet ajándékozott, többek között füst ízű sót, és azzal sóztam. Igen jó ötlet volt :) Közben héjában megfőztem 3 kisebb krumplit, és attól tartok, hogy a főzővízbe szánt só is véletlen a májban landolt, mert a végeredmény elég sós lett, de nem tett rosszat neki...
Szóval ezt így összefőztem, úgy, hogy essen szét a máj, és elzártam. Beletettem 5-7 dkg vajat kb, és 2dl tejfölt. Az eredeti recepttel nekem az volt a bajom, hogy az én erős ízekhez szokott nyelvemnek kevés volt a fűszer, és a gyári májasokhoz képest pedig erőteljes a máj íze. És én a májat úgy magában nem is szeretem. Szóval 3 kis főtt krumplit is beleraktam, és együtt összeturmixoltam az egészet botmixerrel. Másnapra sűrűbb lett, frissen kicsit folyósabb.
Következő alkalommal lehet, próbálok majd ilyeneket, hogy egy részébe kolbászt turmixolok - ilyen boltit ettem, és nagyon finom volt -, vagy több majorannát teszek, füstölt szalonnát pirítok bele... Illetve kipróbálom majd sertésmájból. Csak azt utólag szabad csak sózni. Azt hiszem, a lehetőséget tárháza elég bő.
Ami legjobban meglepett, az az ára. Hiszen nagy mennyiség, vagy 70dekányi májkrém jött létre, az ára pedig nem több 400-500ft-nál (mondjuk fagyasztott májból csináltam, nem frissből). Tehát, lényegesen olcsóbb, és kevésbé káros, mint a bóti cucc. És nem bonyolult elkészíteni :)