Nekem mindenki panaszkodik,hogy a zöldborsó főzelék soha nem sikerül. Hát eleinte nekem sem ment,mert vagy híg volt,vagy az ellenkezője,vagy ízetlen,vagy ez,vagy az. Így több különböző receptet összevegyítve találtam meg a megfelelőt.
Hozzávalók: friss,vagy mirelit zöldborsó,tej,tejföl,víz,olaj,liszt,só,cukor,egy csokor petrezselyem
A zöldborsót pici olajon ízlés szerint cukorral és sóval ízesítve fedő alatt kicsit megpárolom. Majd fele-fele arányban tejet és vizet adok hozzá,hogy ellepje. Emellé még az apróra vágott petrezselyem zöldjének nagy részét is belekeverem és puhára párolom szintén fedő alatt. A levét megkóstolva a só-cukor arány már a szájízünknek megfelelő legyen. Arra kell figyelni,hogy az összes folyadék ne illanjon el alóla,akkor inkább érdemes utána önteni még a tej-víz keverékből,hogy azért látszódjon,hogy van alatta. Lisztből és tejfölből habarást készítek és apránként adom hozzá addig,amíg meg nem kapom a kívánt sűrűséget. Ezt mindenki máshogy szereti. Lehet nem szakácshoz "méltó",de az a tapasztalatom,h semmit nem ront az ízén,ha utána még öntünk alá egy kis tejet,mert úgy találjuk nem elég "szaftos". Aztán a habarással még nyugodtan sűríthetjük. Egy idő után úgyis kitapasztalja mindenki,h milyen a jó arány. És a végén teszem bele a maradék petrezselymet. Egyet rottyan és kész.
Na én pont most csinálom,mert már rég főztem. Jó étvágyat!