A tejpépet gyakran én magam szoktam csinálni, egyrészt mert zavar a töménytelen cukor, amit belekevernek a boltikba, másrészt sokkal olcsóbb házilag.
Kifőzök vízben jobb féle rizst, és leszűröm, vagy kukoricadarából vízzel "tejbegrízt" csinálok. Szóval ugyanúgy készül, mint a tejbegríz, csak víz és kukoricadara. Ha jól emlékszem, 1:3 az arány, de nyugodtan mindenki a bevált receptet használja, mert minden baba úgyis mást fogad el sűrűségben...
(rizs vagy kukorica, mert ezek nem tartalmaznak glutént, ami csúnya allergiát, és akár egész életre szóló diétát jelenthetnek)
A rizst vagy a darát gyümölccsel és tápszerporral, esetleg anyatejjel, ha van még a fagyasztóban összeturmixolom (ne legyen ilyenkor már forró, maximum meleg!) bébiételes üvegekbe teszem, és mehet a hűtőbe. Ha anyatej, akkor sűrűbbre kell csinálni a grízt, a rizshez kevesebb vizet kell adni. Nem szoktam a rizs főzőlevét felhasználni, mert a rizsnyák fogja a kakit. A fiamnál egyszerre 3-4 üvegnyit meg szoktam csinálni 2-3 nap alatt elfogyott. Elvileg ugye egy üveg egy adag.
A gyümölcs lehet nyers, de pl. az almát, körtét érdemes lereszelni előbb.
A kukoricadarás megoldást érdemes tesztelni, mert van baba, akinek fáj tőle a pocakja.