A hagymalevest is utáltam. Brrrr. Anyukám unszolására mindig megkóstoltam, és megállapítottam, hogy még mindig utálom. Ahogy a hurkát is. De aztán terhes lettem, majd beteg. Semmi Coldrex, semmi aszpirin. És mondták, hogy a hagymaleves nagyon jót tesz a felső légúti bajoknak. Brrrr. De akkor csinálok. Majd valahogy legyűröm. De aztán olyan jót sikerült főzni, hogy megszerettük, és most szenvedek, hogy szoptatok, és nem ehetek, mert akkor még kevesebbet alszunk. De azért megosztom a rettenetesen egyszerű receptet, elvégre betegség szezon van, és nem feltétlen tesz minden babának rosszat a főtt hagyma, arról nem is beszélve, hogy nem szoptat mindenki :) Nemcsak a hagyma, hanem a kakukkfű főzet is nagyon jó, kitűnő hurutoldó, főként száraz köhögésre nagyon jó.
Egy literre vonatkoztatva írom, és lehet a mennyiséget növelni.
Kell 3-4dkg (egy evőkanálnyi, ezért elő ne vedd a mérleget) vaj vagy margarin (olajjal nem olyan finom), kakukkfű, só, liszt, 3 fej közepes vöröshagyma, leveskocka (húsleveslé, felöntött husi szaft, stb).
Az elkészítés sem nagy kunszt. A hagymákat karikára vágni, aztán a vajon megpárolni - nem pirítani! - 2 csipet kakukkfűvel, kis kevés sóval (a leveskocka is fog sózni!). Mikor már nagyjából puha, összeesett, rá kell dobni egy nem túl púpos evőkanál lisztet, elkeverni gyorsan, felönteni egy liter vízzel (levessel, stb), beledobni 1 leveskockát, és lassú tűzön teljesen puhára főzni a hagymát, ez kb még fél-háromnegyed óra forrás után, de az sem baj, ha ottfelejtődik valami miatt. Van ismerősöm, aki turmixolja. Mi reszelt sajttal szoktuk enni, de lehet zsemlekockával is.
Ja, és lehet a végén beleborítani egy dl tejszínt vagy egy-két evőkanál tejfölt, ha valaki a savanykásabb ízeket szereti. Én nem szoktam, jó magában is.
Finom. Ha már nem ehetem, beszélek róla :)