Nos!Ez az én féltve örzött mézeskalácsreceptem,amit még anno egy "hivatásos" mézeskalácsostól tanultam.Ide az eredteti mennyiségekkel irom,de vigyázat,ebböl egy egész kisvárost el lehet látni kaláccsal.Normál családi felhasználásra felezni,harmadolni lehet a hozzávalók súlyát.
Tehát:
2kg finomliszt
bele 70 dkg porcukor
6-10 tojás(nekem a 7 szokott elég lenni,de függ a méztöl és a liszttöl)
70 dkg vegyes virágméz összeolvasztva 25 dkg margarinnal
2 pupos teáskanál szódabikarbóna
és a füszerek: mehet bele a készen kapható mézeskalács füszerkeverék,vagy külön külön fahéj,szegfüszeg,ánizs,koriander,gyömbér(ezt óvatosan!),és egy pici borsot is érdemes az izfokozó hatása miatt.
Ezeket jó alaposan össze kell gyúrni,amig egy kicsit ragadós,de jól formázható tésztát nem kapunk,és már lehet is nyújtani kb fél centisre,és kiszaggatni a formákat.Sütöpapiros tepsibe rakni,elömelegitett sütöben pár perc alatt megsül.Disziteni sok féleképpen lehet,én a klasszikus tojásfehérjéset szoktam,ami annyiból áll,hogy a tojásfehérjét kikeverem annyi porcukorral,amennyit felvesz.Nem kell felverni habbá!Pár csepp citromlétöl még jobb lesz!Aztán belerakom egy tiszta nejlonzacsiba,kicsipem az egyik csücskét és már mehet is a mintázás a kisült-kihült kalácsokra.
Még annyit hozzá,hogy ez a megkeményedös fajta kalács,de ha még melegen belerakod egy dobozba,teszel mellé egy pohár vizet,becsukod,pár nap alatt elvileg megpuhul.Azért irom,hogy elvileg,mert nálunk ropogósan szereti a család!
Egyéb diszitési ötletek mehetnek a kommentekbe! :)))