HTML

Anya! Éhes vagyok!

Pályakezdő és gyakorló anyukák bevált receptjei. Minden, amit gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni, még akkor is, ha 1-2 esetleg nyűgös kiskorú van rábízva az emberre, akiket aztán rá is kell venni a végeredmény elfogyasztására.

Friss topikok

  • takacsveca93: Ez az egyik legkedveltebb sós "sütim".. amikor valamit rágcsálnék ,de sósat, akkor általában ezt k... (2019.05.05. 17:54) Túrós sajtosrúd
  • takacsveca93: Egyszerű volt elkészíteni, finom volt és nem is kellett hozzá sok idő, sok hozzávaló. Köszi a tipp... (2018.10.20. 23:31) Hatlapos
  • pagonylako: zseniális :D (2012.06.11. 10:37) Százlábú virsli
  • kikocs: Igen, 6 hós kortól. Vagy ahogy a tejpépet adja az ember, mert van, aki előbb kezdi a hozzátáplálást. (2010.11.29. 20:17) Bébiételek - tejpép
  • kikocs: Hát, nekem is nagyon margarin ízű lett a krém. Szerencsére volt itthon még túró, így belekevertem ... (2010.10.17. 15:09) Fantás szelet

amit a hozzátáplálásról tudni kell

2009.07.02. 15:30 :: beoka

Gyümölcslevek, gyümölcspépek:
A gyümölcsöknek magas a vitamin- és ásványi anyag-tartalma. Ezen kívül jelentős étvágyjavító hatása van. Ezért adjuk a babának tízóraira és uzsonnára. Fontos, hogy a baba a gyümölcs eredeti ízével ismerkedjen meg, ezért ne keverjünk a gyümölcshöz babapiskótát vagy kekszet. Ha egy gyümölcs levét nem fogadja szívesen, nem kell erőltetni. Megpróbálhatjuk eleinte hígítani kevés vízzel, de ezt fokozatosan el kell hagyni.

Hasmenést okozhat: cseresznye, földieper, sárgabarack, szőlő, szilva
Allergiát okozhat: málna
Narancsgerezdet a baba félrenyelheti, ne adjunk neki!

Javasolt gyümölcsök:
• alma
• banán (B-vitamin tartalom, ha székrekedést okoz, kamilla-teával
• hígítsuk)
• őszibarack
• meggy (mélyhűtött is jó)
• sárgarépa (A-vitamin előanyaga van benne, levét pár csepp citromlével dúsíthatjuk)
• citrom (C-vitamin, hígítás nélkül sose adjuk)
• paradicsom (ásványi anyagok, jó hatású székrekedésre hajlamos csecsemőknek is)
• birsalma (csipkebogyóteával turmixoljuk össze, kissé fogja a székletet, ezt lazító főzelékkel ellensúlyozzuk, 9-10 hónapos kortól ajánlott)
• mandarin-narancs-grapefruit (vitaminokban gazdagok, bevezetés során forralt vízzel hígítsuk, később erre nincs szükség)
• kivi (vitaminokban gazdag)
• ananász (C-vitamin, magas cukortartalom)


Főzelékek:
A főzeléknek szánt alapanyagokat csak mosás után daraboljuk fel, különben kioldódik értékes vitamintartalmuk. A feldarabolt zöldségeket már nem tároljuk, hanem elkészítjük.

A baba ételét nem főzéssel készítjük, hanem párolással, azaz kevés víz hozzáadásával, alacsony hőfokon, saját levükben puhulnak meg az alapanyagok. Az edényt lefedjük, mert a vitaminok nem csak a hõ, hanem a fény és a levegõ hatására is bomlanak. A zöldborsó kivételével minden zöldségfélének elég a forrástó számított 5-10 perces párolási idõ, a mireliteknek 3-5 perc. Ezután fedõ alatt hagyjuk kihûlni, így a zöldség olyan puha lesz, mintha megfõztük volna, de megmarad a tápértéke.Ha a zsírokat, olajokat hevítjük, csökken a zsírsavak biológiai értéke, ezért a végleges mennyiségû olajat csak a párolás végén adjuk az ételhez és épp csak összeforraljuk.
Sót ne használjunk, sõt, ha lehet, ne is édesítsük az ételeket. Savanyításhoz pedig citromlét használjunk ecet helyett, kisgyermekkorban ezt almaecettel válthatjuk fel.
Pépesítéshez nagyon praktikus a botmixer.
 

MIELŐTT ÚJ ÉTELFÉLESÉGET ADSZ A BABÁDNAK, MINDEN ESETBEN KÉRD KI AZ ORVOS VÉLEMÉNYÉT !

A RECEPTEK CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE HASZNÁLHATÓK !
A jelenlegi babaétkeztetési orvosi ajánlások teljesen eltérnek attól, ahogyan 10, 20 vagy 30 évvel ezelőtt főztünk a babáknak. Eltérőek a vélemények az ételféleségek elkészítési módjában, és a babák korcsoportjának (hónap szerinti) megfelelő ételféleségek engedélyezésében is.

Ebben a szakácskönyvben megtalálhatók a régi receptek is, amiket természetesen a mai orvostudomány nem helyesel, sőt éppenséggel ellenez.

EZÉRT EZEKET A RECEPTEKET MINDENKI CSAK A SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE HASZNÁLHATJA!

http://www.baba_szakacskonyv.abbcenter.com/

1 komment

Címkék: info babakaja

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaehesvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr241222368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kikocs 2009.07.04. 13:45:23

Én a kivit aprómagvas gyümölcsnek tudom, másfél éves kor alatt nem ajánlott. Ugyanez vontakozik a citrusfélékre (nem aprómagvas, csak másfél évig), bár nem bírtuk ki még egyikkel sem, karácsony táján kapták már, 10 hónaposan, de másfél éves koráig mindkét gyerekemnek ment is tőle a hasa, és egy óra múlva a pelenkában köszönt vissza, így a lehető legritkábban ettem én is, mikor ébren voltak.

Mondjuk ahány cikk, a hozzátáplálásról annyifélét mond, csak a cím szinte kényszerített, hogy beleüssem az orrom :)
süti beállítások módosítása