Másik jókis olajban tocsogó kedvencünk a lángos. A férjem azt mondta, hogy nem vesz feleségül, amíg lángost meg palacsintát nem tudok csinálni. A palacsinta az már 10 éves korom óta megy, a lángost viszont csak nagyjából sikerült megtanulni, soha nem sikerült igazán, akármilyen ősi tuti receptet is próbáltam ki. Egészen addig, míg a szomszéd néni erre a különös lángosra meg nem tanított.
Azért különös, mert nem lehet megfázítani, mint a kelt tésztákat általában. Sőt, amit nem használ fel az ember, becsomagolja, a hűtőbe teszi, és kb. egy hétig simán fel lehet használni.
És azért multifunkcionális, mert nem csupán lángosnak jó, hanem kitűnő langalló van belőle. Vagy ha úgy tetszik, vastag tésztájú pizza.
A tészta rendkívül egyszerű: Egy kiló liszt, egy kocka élesztő felfuttatva egy kis tejben kiskanál cukorral, 3 tojás, és három kis pohár kefír vagy natúr joghurt, egy evőkanál só.
Van, hogy én egy nagy pohárral teszek meg egy kis tejet, de elsőre érdemes betartani a receptet, hogy az ember lássa a megfelelő állagot. Ezt összekeverni - én a robotgép dagasztóspirálját használom, de akár kenyérsütőbe is be lehet tenni, meg főzőkanállal sem akkora kunszt, csak fárasztóbb :) Kb fél órát szoktam hagyni pihenni, utána kis cipócskákat csinálni, lisztes kézzel lángosnak kihúzogatni, és bő, forró olajban megsütni.
Ha langallót, vagy pizzát akar csinálni az ember, akkor vagy a tésztába egy kis olajat belekeverni, vagy kiolajozni vagy vajazni a tepsit, és jóóóó vékonyra belehúzgálni a tésztát. Azért vékonyra, mert vastagra fog kelni úgyis. Keleszteni külön nem kell, ha a fél óra megvolt, már jó lesz. Rákenni a szószt, vagy tejfölt, és tenni rá amit szeret az ember, tetejére sajtot, és mehet a közepesen forró sütőbe, 20-25 perc alatt készre sül (160-170 fok forrólégkeverésen)
Langallónak tejfölt, esetleg fokhagymás tejfölt szoktak a tésztára kenni, arra megy a szalonna, hagyma, ugyanezek pirítva és sajt, esetleg kolbász, szóval ilyen magyar, egészségtelen dolgok. Nagyon finom :)
És persze lehet pizzaszószt és mindenféle földi jót is tenni rá. AZ én pizzaszósz receptem rém egyszerű, kevés olajat jól felforrósítok, elzárom, teszek bele feketeborsot, sót, oreganót, rozmaringot, összetört fokhagymát. A mennyiségek mindenből ízlés szerint :). Beleteszek sürített paradicsomot, és ugyanannyi vizet, mint a paradicsom volt, kevés cukrot, összekeverem, kóstolom, és mehet a tésztára. Az olajat fel kell forrósítani, anélkül nem jönnek ki a fűszerek ízei.
Nálunk lángosnak indult, a férjem miatt ugye, de egyre többször lesz belőle kizárólag pizza, akár háromszor-négyszer is egy adagból... :) A nagyobb gyerkőcök akár a feltétek pakolásában is segédkezhetnek, csak akkor ne legyünk túl éhesek, és mindenből legyen kicsit több.
A lángosba szoktam beletekerni néha virslit, vagy karikázva teszem a tésztába, volt már olyan, hogy kihúzkodtam a tésztát kerekre, belenyomtam a mustárt a közepébe egy csíkban, és úgy a virslit, félbehajtottam, és sütöttem.
Szóval egyszer meg kell csinálni a tésztát, és 3-4 evésre is jó egy négy tagú családnak. Várom kommentbe, hogy még hogy lehet variálni :)
Jó étvágyat!