HTML

Anya! Éhes vagyok!

Pályakezdő és gyakorló anyukák bevált receptjei. Minden, amit gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni, még akkor is, ha 1-2 esetleg nyűgös kiskorú van rábízva az emberre, akiket aztán rá is kell venni a végeredmény elfogyasztására.

Friss topikok

  • takacsveca93: Egyszerű volt elkészíteni, finom volt és nem is kellett hozzá sok idő, sok hozzávaló. Köszi a tipp... (2018.10.20. 23:31) Hatlapos
  • pagonylako: zseniális :D (2012.06.11. 10:37) Százlábú virsli
  • kikocs: Igen, 6 hós kortól. Vagy ahogy a tejpépet adja az ember, mert van, aki előbb kezdi a hozzátáplálást. (2010.11.29. 20:17) Bébiételek - tejpép
  • kikocs: Hát, nekem is nagyon margarin ízű lett a krém. Szerencsére volt itthon még túró, így belekevertem ... (2010.10.17. 15:09) Fantás szelet
  • demetnik: Kipróbáltam és IMÁDJUK!!Az egész család kedvence lett!Pl holnap is ez lesz az ebéd,mert gyorsan el... (2010.07.24. 17:38) Fóliás csirke

Pampuska avagy kanálfánk

2009.07.02. 20:01 :: kikocs

 Cicuska, macuska,
Mit főztél, Katuska?
Kevertem babocskát,
Sütöttem pampuskát.
Ideraktam, odaraktam,
Utoljára jól bekaptam.
Hamm, hamm!
 

Kisgyerekesek bizonyára sokan ismerik a fenti mondókát :) Azt viszont kevesen tudják, mi is az a pampuska. Mivel a mi egyik kedvencünk, így úgy döntöttem, ez lesz az első recept, amit ide felteszek. Gondolkoztam egy csomót, hogy a multifunkcionális lángos receptem, vagy ez legyen-e az első, mivel nincs éppen semmi olyan, amit éppen elfelejtek, és mindenképpen akartam egy posztot küldeni a vadiúj blogra :) 

Szóval, a pampuska meglepő módon édesség, mégpedig olyan, mint egy fánk. Leginkább a szalagos fánkra hasonlít ízre, csak sokkal egyszerűbb, gyorsabb, és némi kreativitást is lehet belecsempészni az evészetbe. Misi születésekor tanultam anyósomtól, azóta kb kétheti rendszerességgel visszatér az életünkbe, az egyetlen, ami a palacsintát kiválthatja.

A tészta tulajdonképpen egy jó sűrű élesztős palacsintatészta, galuskatésztánál lágyabb állagúra kell keverni. Ez egy öttagú, nagyon éhes családnak jó mennyiség: 

Fél kiló liszt, 2 tojás, kb 2.5-3dl tej, csipet só, fél (2-2.5dkg) élesztő nem felfuttatva, csak belemorzsolva. Ezt össze kell keverni a fent leírt állagúra - én géppel szoktam - megkeleszteni (kb fél óra, vigyázat, ki tud folyni az edényből!!!), átkeverni, és forró, bő olajba olajos kanállal beleszaggatni kb fél evőkanálnyi darabokat.  Gyorsan sül, fánk színűre kell, van, hogy magától megfordul, ha nem, forgatni kell. Lekvárral, porcukorral melegen jó. ("Anya, meg kell sózani!") Hidegen nem annyira már, de azért el szokott fogyni úgy is :)

Ez az alaprecept, ami már önmagában is nagyon finom, de én persze nem tudom azt csinálni, ami elő van írva, így ilyeneket próbáltam ki, hogy pl. fahéjat tettem a tésztába. Nyerő volt. Citromhéjat kevertem bele. Még nyerőbb volt, legalábbis nekem, a többiek nem biztos, hogy észrevették a különbséget. A legjobb húzás azonban az volt, hogy 1-2 dkg olvasztott margarint dolgoztam bele, mikor a megkelt tésztát átkevertem. Direkt úgy csináltam, hogy az első sütést margarin nélkül, a többit meg margarinnal, és látványos volt a különbség. 

És mi a kreativitás? A kissé folyékony állag miatt a fánkocskák, vagy pampuskák egészen egyedi formákat vesznek fel, a gyerekek pedig a hatalmas fantáziájukkal mindenfélét beleképzelhetnek. Nekünk nagyon sok bálna szokott lenni, néha majom, vagy rája, kisegér, maci, és még sorolhatnám. Mikor apa ette gyerekként, addig nem lehetett megenni, míg meg nem mondta, mire hasonlít. :)

Nem mondom, hogy egészséges kaja, de mi szeretjük nagyon! 

Szólj hozzá!

Címkék: édesség fánk gyerekmenü

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaehesvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr51222852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.