HTML

Anya! Éhes vagyok!

Pályakezdő és gyakorló anyukák bevált receptjei. Minden, amit gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni, még akkor is, ha 1-2 esetleg nyűgös kiskorú van rábízva az emberre, akiket aztán rá is kell venni a végeredmény elfogyasztására.

Friss topikok

  • Trafficante: Imádom a hatlapost, a nénikém tudja egyedül a családban ehetően elkészíteni, de most hogy van már ... (2012.09.28. 11:55) Hatlapos
  • pagonylako: zseniális :D (2012.06.11. 10:37) Százlábú virsli
  • kikocs: Igen, 6 hós kortól. Vagy ahogy a tejpépet adja az ember, mert van, aki előbb kezdi a hozzátáplálást. (2010.11.29. 20:17) Bébiételek - tejpép
  • kikocs: Hát, nekem is nagyon margarin ízű lett a krém. Szerencsére volt itthon még túró, így belekevertem ... (2010.10.17. 15:09) Fantás szelet
  • demetnik: Kipróbáltam és IMÁDJUK!!Az egész család kedvence lett!Pl holnap is ez lesz az ebéd,mert gyorsan el... (2010.07.24. 17:38) Fóliás csirke

Túrós sajtosrúd

2010.12.30. 17:43 :: dharma

 Nagyim receptje és a család nagy kedvence ünnepekkor ez a sajtosrúd. Általában mire eljutunk az ebédig senkinek nem kopog már a szeme.

30 dkg túrót és 25 dkg vajat krumplinyomón átnyomunk. Vagy legalábbis jól megtörjük ezeket. 30 dkg lisztet (1/3 rész rétes-, 2/3 rész finomliszt),1 tojás sárgáját,1 kávéskanál sót és 1.5 kk cukrot adunk hozzá. Ezeket jól összedolgozzuk és lehetőleg egy napig a hűtőben állni hagyjuk.

 

Fél centi vastagságúra kinyújtjuk,megkenjük egy felvert egész tojással,megszórjuk jól sajttal és rudakat vágunk belőle. Kilisztezett tepsire tesszük és 180 fokos (lehetőleg légkeveréses) sütőben aranybarnára sütjük.

 

Ebből az adagból kb 2 tepsi jön ki.

Szólj hozzá!

Hatlapos

2010.12.30. 17:30 :: dharma

 Egy számomra már rég elfeledett,de nagy kedvenc sütemény receptjét sikerült megszereznem. És tényleg olyan finom amilyenre én emlékeztem.

Tészta: 50 dkg liszt,7 dkg zsír, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 szalakáli, kevés tej (amennyit felvesz,de óvatosan vele,mert kevés kell). Jól összedolgozzuk,. 6 felé szedjük és nagyon vékony (kb. 2 mm vastag) lapokat nyújtunk,amiket a tepsi alján kisütünk. Sütésnél óvatosan,mert nagyon gyorsan kész van (kb 3-5 perc).

 

Krém: krémet olvastam sima pudinggal,de számomra nem az-az igazi. Szóval kell eredeti recept szerint 50 dkg cukor (sztem ez sok,úgyhogy inkább azt írom ízlés szerint),4 kanál kakaó,1 liter tej,8-10 kanál liszt,annyi amennyiből jó sűrű krém lesz,sűrűbb,mint a puding. Ha megfőtt még forrón belekeverünk 20 dkg vajat. 

 

Ezeket rétegezzük majd egy napig állni hagyjuk ami alatt a tészta szinte a krém állagát veszi fel. A tetejét meghinthetjük porcukorral.

 

1 komment

Címkék: édesség csokis aprósütemény

Százlábú virsli

2010.10.16. 07:56 :: kikocs

Avagy hogy bonyolítsunk túl egy egyszerű ételt...

Már régóta akartam csinálni ilyen virslit, ami nem is érdemel receptleírást, és szerintem nem is finom, viszont a gyerekek úgy örültek neki, és olyan lelkesedéssel gyártották és ették, hogy itt a helye. Még a másfélévesem is bőszen bökdöste a tésztákat, igaz, ő megdézsmálta a virslit is közben :D

Ami esetleg fontos lehet, hogy hámozott virsliből érdemes csinálni, ami nem tud szétrepedni, illetve hideg vízbe érdemes beletenni, és úgy forralni fel, szintén a megrepedés elkerülése érdekében. Képekben a menet:

 

 

 

 

 

 

 

2 komment

Házi májkrém

2010.10.09. 14:01 :: kikocs

Szeretjük a májkrémet. A gyerekek csak szeretnék, mert annak ellenére, hogy szeretjük, emberi fogyasztásra alkalmatlannak találjuk a nagy többségét, így csak ritkán kapnak. Ha felfrissítem az információimat az összetevők tekintetében, akkor nagyon sokáig nem eszünk :)

Úgy általában elhatározásom, hogy távol tartjuk magunkat a felvágottaktól, de egyenlőre elég nehezen megy. Alternatíva kellene. Például szendvicskrémek. Mindig elhatározom, hogy keresek, és próbálgatok, de valamin megbukik. Vagy hozzávalóm van, vagy receptem, vagy időm. A három együtt ritkán :) És akkor szembejött velem maimoni házi májas receptje. És bolygóegyüttállás volt. És megcsináltam. És osztatlan sikert aratott. És persze máshogy csináltam másodszorra. Azt hiszem, főleg több fűszert tettem bele. És persze én nem vértelenítem a májat :)

Szóval az úgy volt, hogy két közepes fej vöröshagymát kevés olajon megdinszteltem, majd összevágott fél kiló csirkemájat dobtam rá. Meg három gerezd fokhagymát lereszelve, egy púpos kiskanál majorannát, és kevés borsot. És eszembe jutott, hogy bizony nekem két éve a barátnőm egy csomó különlegességet ajándékozott, többek között füst ízű sót, és azzal sóztam. Igen jó ötlet volt :) Közben héjában megfőztem 3 kisebb krumplit, és attól tartok, hogy a főzővízbe szánt só is véletlen a májban landolt, mert a végeredmény elég sós lett, de nem tett rosszat neki...

Szóval ezt így összefőztem, úgy, hogy essen szét a máj, és elzártam. Beletettem 5-7 dkg vajat kb, és 2dl tejfölt. Az eredeti recepttel nekem az volt a bajom, hogy az én erős ízekhez szokott nyelvemnek kevés volt a fűszer, és a gyári májasokhoz képest pedig erőteljes a máj íze. És én a májat úgy magában nem is szeretem. Szóval 3 kis főtt krumplit is beleraktam, és együtt összeturmixoltam az egészet botmixerrel. Másnapra sűrűbb lett, frissen kicsit folyósabb.

Következő alkalommal lehet, próbálok majd ilyeneket, hogy egy részébe kolbászt turmixolok - ilyen boltit ettem, és nagyon finom volt -, vagy több majorannát teszek, füstölt szalonnát pirítok bele... Illetve kipróbálom majd sertésmájból. Csak azt utólag szabad csak sózni. Azt hiszem, a lehetőséget tárháza elég bő.

Ami legjobban meglepett, az az ára. Hiszen nagy mennyiség, vagy 70dekányi májkrém jött létre, az ára pedig nem több 400-500ft-nál (mondjuk fagyasztott májból csináltam, nem frissből). Tehát, lényegesen olcsóbb, és kevésbé káros, mint a bóti cucc. És nem bonyolult elkészíteni :)

Szólj hozzá!

Címkék: máj szendvicskrém

Köhögés elleni szirup

2010.09.19. 08:16 :: kikocs

 Hát, ez nem fog segíteni, ha éhes a gyerek, viszont azt gondolom, hogy gyerekeseknek és nem gyerekeseknek is elég hasznos recept lehet. Virág szerint az első köhintésnél érdemes elkezdeni, akut esetben már nem elég erős. Nem saját, a Gyereketetőről van, egészen pontosan innen. De hát nem is én lennék, ha nem máshogy csinálnám :)

Eredetileg ugye kell 5db vöröshagyma héja, egy kiló kristálycukor, negyed kiló méz, és 2 teatojásnyi friss kakukkfű, valamint egy liter víz. 

Ehhez képest én 70deka cukrot karamellizáltam meg, és öntöttem fel az 5 hagyma héjának 7dl-es főzetével. A hagymahéj főzetbe, mikor este elzártam, beletettem még 3 teatojás szárított kakukkfüvet (nem tudtam frisset szerezni), és ha lett volna itthon, tettem volna bele lándzsás útifüvet is. Legközelebb előbb gondolkozom. :)

Ha nincs teatojás, akár egy darab anyagba, vagy zsebkendőbe is bele lehet csomagolni egyébként a teafüvet. 

Szóval ezzel a lével öntöttem fel a karamellát,  beledobtam még egy fahéjat, és forraltam egy kicsit, hogy elolvadjon a karamell és kicsit sűrűsödjön. Aztán úgy ítéltem meg, hogy a cukor íze elbírja, és mert realizáltam, hogy lehet, hogy a forralástól a kakukkfű kiázott értékes anyagai sérültek, belelógattam még 2 teatojás szárított kakukkfüvet... :)

Aztán elzártam, és amikor langyosra hűlt, átszűrtem, és belekevertem 15 deka mézet. Jó sok lett így is. Remélem nagyon, nagyon sok megmarad majd! :)


Update:

Doktornénivel való konzultálás után belekevertem 150ml-nyi szirupba 21ml-nyi Sinupret cseppet. Az adag így 5ml 3-szor egy nap :D 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyógynövény köhögésre

Magyarzászlós nokedli

2010.09.13. 21:16 :: kikocs

 Állandó harcom - ahogy már korábban is említettem -, hogy a spenótot lenyomjam a családom torkán. Mert én szeretem. És amúgy is egészséges. Már régóta terveztem, hogy tésztát fogok vele csinálni, és a múltkor végre el is készítettem. Nem fog ebből asszem megtanulni senki nokedlit csinálni, de aki már főzött valaha, az kap támpontokat :)

Szóval az úgy volt, hogy maradt pár kanál pizzaszósz egy pizzagyártás után. Eltelt egy-két nap, és közellenséggé vált - így hívjuk a záros határidőn belül elfogyasztandó ételeket. Úgyhogy nokedlitésztába kevertem, mégpedig úgy, hogy víz helyett a szószt öntöttem a kb 20 deka liszthez és 1 db tojáshoz. Ebből inkább narancssárga, mint piros tészta lett, de a célnak megfelelt. A gyerekeknek ez nem ízlett annyira, főleg a fűszerek miatt, darabos volt benne a rozmaring.

A spenótosból jóval többet csináltam. Egy tasak mirelit spenótpürét használtam fel, fél kilósat, kb 50-60 dkg lisztet és két tojást, meg sót persze. 

Külön külön kifőztem, és úgy tálaltam, hogy a tányér két felére tettem a két színt, közéje pedig tejfölt kanalaztam. Bejött a látványelem: bár meghallgattam, hogy utálják a spenótot, reggelire is zöld nokedlit kértek :) 

 

Szólj hozzá!

Címkék: spenót tészta főétel pizzaszósz gyerekmenü szoptatásbarát

Nutellás túrótorta

2010.09.11. 22:15 :: kikocs

 Többeknek adtam ma meg a rendkívül elhanyagolt blogunk címét, hogy a nutellás túrótorta receptjét itt megtalálják. Éééés, nem! Nem írtam fel eddig, az egyik legnépszerűbb tortám elkészítését. Úgyhogy gyorsan pótolom. Rendkívül egyszerű, és nagyon finom, friss íze van. 

Én a piskótát is magam sütöm, Lajos Mari receptje alapján, csak egy picit máshogy

6 tojásból, 12 deka cukorból, 16 dkg lisztből, két csapott teáskanál sütőporból. Felverem a tojásfehérjéket egy csipet sóval és 3-4 evőkanál hideg vízzel, majd a tojássárgájákat a cukorral habosra. Aztán belekeverem a sárgájába fakanállal a liszt kb egyharmadát apránként, aztán a tojásfehérje egyharmadát, aztán a liszt még egy harmadát apránként, aztán még egy kis habot, a maradék lisztet apránként, és a végén óvatosan a hab maradékát, kb a felét. A lényeg, hogy ne törjön össze a hab. Sütőpapíros formában kisütöm 170 fokon forrólégkeverésen. Fogpiszkálóval ellenőrzöm.

A krémhez felverek két habfixálóval és két evőkanál vaníliás porcukorral (vagy 2 tasak vaníliás cukor plusz egy evőkanál porcukor, én magamnak szoktam csinálni a vaníliás cukrot, úgy, hogy összedarálok vaníliarudat cukorral) a leírás szerint fél liter tejszínből tejszínhabot. Nem szabad nagy fokozaton verni, mert vaj lesz belőle. Belereszelem egy citrom héját, és belecsavarom a levét (teaszűrő felett, így a magokat nem kell szedegetni aztán belőle :) ), beleteszek fél kiló túrót, és óvatosan összekeverem. Annyi porcukrot teszek bele még, hogy finom legyen, 2-4 evőkanállal nekem elég szokott lenni. 

A túrót azt írják minden receptben, szitán át kell törni, hogy ne legyen csomós. Én ehelyett zacskósat szokam venni, és a zacskóban szétnyomkodom, úgy finom krémes lesz.

A piskótát, amikor nagyjából kihűlt, kettévágom, az alsó lap tetejét megkenem nutellával, majd ráteszem a túrókrém két harmadát. Ráteszem a felső lapot, és annak a tetejét is megkenem nutellával. A maradék egyharmad túrókrémmel pedig körbekenem a külsejét. Díszíteni úgy szoktam, hogy mikróban megolvasztott nutellát folyatok rá, mintha fröcskölve lenne, vagy tálalás előtt megszórom színes cukorral. 

Nem saját receptem, a barátnőm találta ki. Bocsánat a nem pontos mennyiségekért, de azt hittem, már leírtam, és a krémnél nem méregettem a cukrot... De úgyis mindenkinek más a szája íze :)

Szólj hozzá!

Címkék: torta túró piskóta nutella

Fóliás csirke

2010.06.04. 21:08 :: kikocs

 Nem tudom, anyukám találmánya-e, de annak idején, 30-40 éve, mikor még nem voltak fedeles műanyag edények, ilyent sütött a piknik alapon szerveződő munkahelyi partykra. 

Szóval anyukám, hogy minél könnyebb legyen a biciklin a szállítás - mert nem tartoztak az autós kiváltságosok közé - kitalálta ezt a sült csirkét, ami tulajdonképpen akár egytál ételnek is lehet nevezni. Nekem kisgyerek korom óta az egyik legünnepibb ebéd, talán mert ritkán volt, és nagyon finom. Vagy fogamra való. Vagy mindkettő.

Szóval a lényege az, hogy a csirkecombokat gyakorlatilag együtt a körettel és minden fűszerrel adagonként becsomagoljuk, és megsütjük. A gyerekekkel közösen mostanában úgy szoktam, hogy mindent előkészítek, leteregetem a fóliákat, rá az egész csirkecombokat, és a gyerekek adagolnak rá mindent. A következőket szoktam rá tenni combonként:

só, vegeta (múlt ízei fűszerkeverék, de nélküle is csináltam már :) ), bors, kis csipet kakukkfű, 3-4 karika fokhagyma, vágott petrezselyem, egy szelet vaj vagy margarin, zeller szeletkék vagy vágott zellerzöld egy csipet, két jó nagy marék mirelit zöldségkeverék mindenfélével,amit szeretünk, gomba - vagy egész fejek, ha kicsi, vagy szeletelve. 

 

Így néz ki becsomagolás előtt. Mondjuk a zöldség kevés lett, a gyerekek  marka kisebb, ennél mehet bele több is, más is. És kicsomagolás után is csak kicsit különbözik egyébként.

Az egészet becsomagolom jó alaposan a fóliába, hogy ne nagyon tudjon szökni a gőz sem, és fontos, hogy ne legyen lyukas alul, mert a szaftja kifolyik, és odaég. Beleteszem a tepsibe, és másfél óra alatt 170 fokon meg is sül. Azért szoktam mellé még egy kis rizst vagy krumplit csinálni, mert bélpoklos a család, de magában is tökéletes. Esetleg salátával igazi fogyókúrás menü :) 

1 komment

Címkék: csirke hús főétel apabarát

Tökfőzelék - ehetően

2010.06.03. 20:24 :: kikocs

 Nagyon szeretek főzni. A kedvenc házimunkám - a tavaszi udvarra teregetés mellett, amiben most a ronda idő miatt nincs részem egyátalán. 

Nem is azért szeretek igazán főzni, hogy a végeredményt megegyem, hiszen ha más főz, jobban esik. Biztos az alkotás is közrejátszik, elég béna vagyok, nincs kézügyességem, mégis az önállóan nem annyira finom összetevőkből olyan jó valami mást, sokkal jobbat csinálni. 

Arra kellett rájönnöm azonban, hogy leginkább a dicséretekért szeretek főzni. Nagyon szeretem bezsebelni a "nagyon finom", az "ez nagyon jól sikerült" és hasonló mondatokat. A legjobb, amikor valahova viszek valamit, és az én sütim fogy el leghamarabb, vagy úgy dicsérik meg, hogy nem tudják, hogy én hoztam. És olyan rossz, mikor ott marad az asztalon a féligevett vacsi, vagy még másnap is muszáj azt enni, mert nincs rá jelentkező. Olyankor napokig nehezen állok a tűzhelyhez.

Azért jutott most ezt eszembe leírni, mert ma jó kis dicséreteket zsebeltem be. Heni barátnőm kérte, hogy tegyem már fel a tökfőzelék receptemet. Ma délben itt ebédeltek nálunk, és azt csináltam. Mondta, hogy hát, megeszi, megeszi, de nem igazán szereti. Vagyis most már igen, sőt, szeretne főzni is tökfőzeléket. Mert ez a tökfőzelék egy kicsit - teljesen - más, mint a menzás.

Természetesen rém egyszerű, mint minden, amire mostanában időt próbálok tépni. 

Egy jó nagy fej - vagy két kisebb - vöröshagymát apróra vágok, és 3-4 evőkanál olajon a legyalult tökkel együtt (egy egész, vagy egy kilós mirelit, amit félig fagyottan tettem rá) párolom sóval illetve a kaporral. Ha nem ereszt levet, amire a mirelit hajlamos, akkor öntök hozzá 2-3 dl vizet, hogy úgy éppen lében álljon, majd mikor puha a tök, két pohár tejfölt teszek hozzá, összerottyantom, és kész is van. 

Nem is érdemelt volna ilyen hosszú posztot a recept, viszont érdemes megpróbálni. Jó étvágyat!

1 komment

Címkék: főzelék tök

Karalábé- (és karfiol) leves

2010.05.23. 07:37 :: kikocs

 A minap láttam, hogy már elfogadható árban van a karalábé, ami még üvegházi, de talán már egészséges, nem túl vegyszeres. Mi szörnyen szeretjük a karalábé levest, egy nagyon klasszikus receptet megosztanék veletek, mert nagyon nagyon finom, és nagyon egyszerű. Kivált ebből a finom, zsenge, új karalábéból!

Szóval 3 literes lábosban szoktam csinálni. Két nagy fej karalábét összekockázok, illetve egy nagy fej, vagy két kisebb vöröshagymát is, és kevés olajon párolni kezdem együtt. Nagyon picit sózom is, hogy eresszen kis levet. Amikor már kezd üveges lenni, egy evőkanál lisztet és egy kiskanál csemege piropaprikát dobok rá, és gyorsan összekeverem, majd felöntöm húsleves lével, vagy vízzel és leveskockával, vegetával, Múlt Ízei fűszerkeverékkel. Most találtam egyébként egy ízfokozó és tartósítómentes ételízesítőt, elég boldog vagyok vele :) 

Addig főzöm, míg puha nem lesz a karalábé - ez általában pár perc, ha tényleg zsenge volt - majd beleborítok egy pohár tejfölt, felforralom, és kész. 

Nagyon nagyon finom. Karfiollal is ugyanígy csinálom.

Szólj hozzá!

Címkék: leves karalábé

Sajtszószos-darálthúsos tészta

2010.05.23. 07:28 :: kikocs

 Jó ritkán találok ide mostanság, nagyjából örülök, hogy élek... Viszont lassan felejtem el megint a tuti kis receptet, amit a minap rögtönöztem értékmentés céljából. Mert túl sokminden volt a hűtőben, aminek napokon belül lejárt a szavatossága, úgyhogy azokat mind összefőztem. Nagyon jó sült ki belőle. Azaz főtt.

Szóval kell hozzá 40-50dkg darált hús, 15-20dkg kockára vágott füstölt szalonna - bacon vagy kolozsvári -, 3dl tejszín, 1 tömlős sajt, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, bors, őrölt fűszerkömény. Fél kiló száraztészta, orsó, könyök, spagetti, ilyesmi.

Először is felteszem a sós vizet a tésztának, mert előbb lesz kész a husi, mint a tészta még így is.

Olajon kisütöttem a szalonna zsírját, megpirítottam, majd rádobtam a darált húst, és addig pároltam kevergetve sóval és a fűszerekkel, amíg szétesett és fehér nem lett. Ekkor tettem bele a két gerezd fokhagymát és az egy fej vöröshagymát. (Ezt egy töltött canelloni receptből néztem még régen, és egészen pikáns ízt ad neki.) Pár percet pároltam, majd ráöntöttem a tejszínt és belenyomtam a tömlős sajtot, felforraltam, majd mikor kifőtt a tészta, összeborítottam a kettőt. Eredetileg az volt a terv, hogy beteszem még a sütőbe sajttal a tetején, de felesleges lett volna. Nagyon tuti lett így is. 

Nagyon nagyon ajánlom kipróbálásra!!!

(A legkisebb tejérzékeny, neki úgy csináltam, hogy kivettem a tejszín és a sajt előtt egy adagot a husiból, és spenóttal, illetve a tejmentes tápszerével kevertem össze, és tettem a tésztára. Kajolta rendesen :) )

Szólj hozzá!

Címkék: sajtos hús tejszín tészta főétel gyerekmenü apabarát

Palacsinta 6 hós kortól

2010.04.09. 09:23 :: dharma

Kutatások szerint újabban megint azt mondják egyes tudósok/orvosok,h 7 hós korban már késő,6 hós korban már egyenek a gyerekek glutén tartalmú ételeket. Persze itt is van pro és kontra,mert valaki még mindig kitart az egy évnél. Szóval aki ez utóbbit vallja az tegye el a receptet későbbre.

Összetevők: Sinlac (szacharóz tartalmi miatt fél éves kornál előbb a mi gyerekorvosunk nem ajánlja), liszt,víz/szénsavas ásványvíz,reszelt alma,(fahéj),lehelletnyi olaj a sütéshez

A hozzávalókat valamivel sűrűbb tésztává keverjük,mint a palacsintatészta,majd pici kis palacsintákat sütünk belőle. Aki óckodik az olaj használatától és jobb minőségű teflon edénye van az kihagyhatja sütésnél az olajat. A fahéjat zárójelbe tettem,mert nyilván az inkább aromát ad neki,de ki lehet hagyni.

Én is megkóstoltam és van olyan finom,mint a "normál" palacsinta. A lányom is szereti.

1 komment

Címkék: édesség babakaja

Tészta alaprecept

2010.03.26. 07:24 :: TASIN

 

 
 
Gizu végre itt az ígért tészta!
 
Régebben mindig gyúrtam a tésztát, aztán egy darabig vettem, de mióta itthon vagyok a picivel, újra így készítem, és rájöttem, hogy igazából ugyanannyi idő alatt megvan, mert amennyit vesztünk a gyúrás alatt annyit behozunk a főzés közben.
Maximum a gyúrólapot kell elmosni, ami plusz munka, viszont bőven kárpótol az ízéért.
Ráadásul a túrós tészta, a sonkástészta így a legfinomabb! Én általában ezeket szoktam belőle készíteni, de finom a káposztás, krumplis is..Az édes tésztáknál maradtam a bolti metélteknél, mert az vékonyan finom, bár ezt is lehetne vékonyra, keskenyre nyújtani-vágni, én még nem próbáltam, mert inkább sós tésztákat eszünk..
Az első, hogy felteszem forrni egy jó nagy fazékba az enyhén sós vizet, mert mire a víz felforr a tészta is kész..de tényleg..
 
Én mindig mérés nélkül készítem, szemre már, de most Gizu kedvéért lemértem..
Szóval 600 g liszt, 2 dl víz, 2 tojás, 1,5 teáskanál só…
De ez az adag nekünk négy személyre elegendő, mondhatjuk, hogy négy felnőttnek..
Sőt ebből az adagból pirított tésztát is szoktam készíteni, és még marad egy pici vacsira is..
Így lehet elsőre érdemes megfelezni, aztán majd mindenki meglátja mennyi a család kapacitása!
A fenti hozzávalókat összegyúrom, jó alaposan. (persze a liszt minősége és a tojás nagysága befolyásolja a víz mennyiséget is, érdemes nézni az állagát és esetleg szórni rá egy kis lisztet, vagy egy pici vizet.)
Kb. olyan csipetke állagú lesz. Ha túl kemény akkor nehéz kinyújtani és kicsit rágós lesz, ha meg puha, ráragad a deszkára.
Miután alaposan összedolgoztam, jóóóóóó lisztes deszkán kinyújtom, kb. 1-2 mm-re.
Én a fenti adagot felezni szoktam, és kétszer nyújtom, bár nekem kicsi a deszkám, és ez elég nagy adag is, mint mondtam.
Ha kinyújtottuk, a tetejét is alaposan belisztezzük, de tényleg alaposan, mert összeragad!
A tésztát úgyis lemossuk, nem marad rajta liszt.
Aztán a nyújtófára feltekerjük az egészet, szépen, szorosan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hosszába kettévágjuk egy késsel, majd még egyszer kettévágjuk hosszában, és a kapott két csíkot egymásra tesszük.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ezután éles késsel vágjuk a „metélteket” a tésztából, én egyet balról-egyet jobbról szoktam, kb. 0,5-0,7 cm-es szélességben.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha keményebb a tésztánk tudunk csalni vele, hogy vékonyabban vágjuk, így könnyebben megfő.
Két-három vágás után a tésztát szétrázogatjuk a deszkán. Ha sokat várunk, a tészta megvizesedik és összeragad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mire fölvágjuk az egészet, a víz is felforr, és szépen beletesszük a tésztát. Nagyon hamar feljön a tetejére, még kb. 1-1,5 percet szoktam várni ezután, és meleg vízbe szedem ki a tésztát szűrővel. Ezután már csak egy pici felforrósított zsiradékon, olajon kell megforgatni, hogy ne ragadjon össze, és ízlés szerint ízesíteni.
Túróval, tejföllel, vagy kockákra vágott házi sonkát párolni, lesütni, és tejföllel összeforgatni! Nyami!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A másik kedvencem nekem és a gyerekeknek, a tészta chips..
Ennek a lényege, hogy a meztelen tésztát egy teflonba teszem és egy pici olajon, zsíron szépen lassan megpirítom, akkor jó, ha már szép piros és ropogós. Egy picit besóznI, akár még egy kis granulált foghagymát rászórni és kész a nagyszerű kalóriadús nasi.. :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jó étvágyat kívánok!
Mellékeltem képeket, remélem látszik a lényeg!
 
 

2 komment

Címkék: tészta főétel nasi

zabpelyhes keksz

2010.03.11. 11:20 :: beoka

 

  • 15 dkg puha margarin / vaj (én azt rakok ami hírtelen a kezem ügyébe kerül)
  • csipetnyi só 
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg barna cukor (én egyben szoktam 12 dkg sima cukrot, éljen a kalória)
  • 1 tojás
  • 15 dkg zabpehely
  • 10 dkg teljes őrlésű tönkölybúza liszt (másfajta is jó) (én zabliszt mániás vagyok, és nagyon fínom vele, de sima liszttel is jó) 
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 - 10 dkg mazsola / vagy 10 dkg darabolt csokoládé (utálom a mazsolát, csoki csoki csoki!)
  • 1/2 kk szódabikarbóna

elkészítés 

  1. A margarint (vagy vajat) csipetnyi sóval habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, jól kikeverjük, majd a tojással is eldolgozzuk. Belekeverjük a szódabikarbónás, fahéjjal elkevert lisztet, és a zabpelyhet.
  2. Az összeállított tésztát hűtőbe tesszük kb. 1/2-1 órára. (a szülibuli előtt egy éjszakát állt, semmi baja nem lett)
  3. A masszából kanállal diónyi darabokat tépkedünk, és egymástól kissé távolabbra, papírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket, majd a megnedvesített kanál hátával korong-formára ellapítgatjuk.
  4. Előmelegített, 180 °C - os sütőben sütjük ki, kb. 12-15 perc alatt. (én pontosan 13 percig sütöm légkeveréssel, pont jó lesz)
  5. Ha kisült, kissé még puha a sütemény, kihűlés után ropogóssá válik. Ne süssük túl, mert kiszárad.

 

Szólj hozzá!

Címkék: édesség keksz csokis zabpehely ronda és finom

kakaóscsiga

2010.02.23. 22:29 :: bgizu

Kicsit frissitek,mert már régen volt új recept.Biztos a sok fogyókúra miatt.Hát nekem most nincs hozzá eröm,ugyhogy ma is megsütöttem egy nagy tepsinyit ebböl a finomságból.

Receptet valamikor még a neten találtam,de már nem tudom pontosan hol,talán a mindmegettén,mindenesetre nagy sikere van mindig a csaigáknak.És ami számomra nagyon fontos,hogy nem egy ördöngösség az elkészitése.Ha nekem is sikerül...

Hozzávalók:

60dkg lisz

2 tojássárgája

3dkg élesztö

3dl tej

1csip. só

2-3 ek.cukor

2  ek. olaj

4-5 (néha hat:) )kanál kakaó

6-7(néha nyolc:) )kanál porcukor

10 dkg vaj

 

Élesztöt felfuttatom a langyos cukros tejben,majd a liszttel,tojássárgájával,sóval eldolgozom,hozzáadom az olajat,gyúrom még,hogy közepesen lágy tésztát kapjak.Kilisztezett tálban kb.35-40 perc alatt a duplájára kelesztem,kicsit átgyúrom.Itt annyiban változtattam a recepten,hogy nálunk a kisebb csigák kapósabbak,meg szerintem gusztábbak is,igy én ketté veszem a tésztát,és két adagban nyújtom,az eredeti recepttöl eltéröen nem ujjnyira,hanem kb három miliméter vastag téglalapra (már amikor sikerül téglalap alakúra nyújtanom :) ).Megkenem az olvasztott vajjal,megszórom a porcukorral elkevert kakaóval,nálunk úgy dukál,hogy jó vastagon rakok rá,elvégre a kakaóscsiga az legyen KAKAÓScsiga.Ezután feltekerem,ujjnyi vastag szeletekre vágom, sütöpapirral bélelt tepsibe pakolom egymás mellé a csigukat.Én ugy rakom ,hogy éppen összeérnek,de ahogy kel a sütöben a tészta szépen összesülnek.Az olvasztott vaj maradékával még átkenegetem a tetejüket,bedugom a sütöbe,felkapcsolom 180 fokra és kb 30 percig sütöm.A vége elött amikor már kezdenek pirosodni meglocsolom kb három deci vaniliáscukorral elkevert tejjel,még öt perc a sütöben,és már csak azt kell kivárni,hogy meghüljön.

Szólj hozzá!

Címkék: édesség

Túró rudi torta

2010.01.08. 21:38 :: kikocs

 Nosztalgiáztam a nagyon régi fórumon, és eljutottam ott a receptes topicunkba. Ott találtam ezt a receptet, ami Nándi miatt igazán megfogott. Egy óóóriási túró rudi??? Mindenképpen meg kell csinálnom! Mivel pont mentünk vendégségbe, és akartam vinni valami sütit, gyorsan megcsináltam. Hát, kb. 35 perc alatt volt bent a sütőben, kb 50 percet sült utána, szóval egyszerű, gyors és látványos sütiről van szó. Gyakorlatilag egyébként egy túrós pite, csak a tészta kakaós, és őzgerincbe van töltve.

Én imádom a túrós sütiket, szóval nem csoda, hogy azt mondom, nagyon finom. A csokimáz rajta pedig abszolút telitalálat. Ha valaki még keresi az igazi csokimázat, feltétlen próbálja ki. Gyorsan szárad, nem ragad, egyszerű megcsinálni, nem törik vágásnál, nem mállik le a sütiről és finom.

 
Hozzávalók:
(2 őzgerinc formához való adag)

Tészta:
30 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna 
1 db tojás
20 dkg margarin
2 evőkanál kakaó
10 dkg cukor
1 evőkanál tejföl

Töltelék:
2 csomag azaz 50 dkg túró
1-2 csomag mazsola
1 citrom reszelt héja
6 evőkanál búzadara
4 tojássárga
4 tojás felvert habja
20 dkg cukor

Csokimáz:
15 dkg cukor
2 evőkanál kakaó
5 dkg vaj
3-4 evőkanál forró víz 

Elkészítés:
A tésztát összegyúrjuk. (A száraz hozzávalókat összekeverjük, a margarint belemorzsoljuk, majd a tojással és a tejföllel összeállítjuk) Félrerakjuk. 
A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk, majd a felvert tojásfehérje kivételével a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk, belekeverjük finoman a tojásfehérje felvert habját. (ezt én majdnem elfelejtettem, csak gyanúsan kevés volt a töltelék, mikor beleraktam a formába :) ) 
A tésztát 2 részre osztjuk, kb. 1/2 cm vékonyra kinyújtjuk mind a kettőt, úgy, hogy egy őzgerinc formát ki tudjunk vele bélelni, a 2 szélén kicsit kilógatva.
Mindkét őzgerinc formát kikenjük margarinnal, lisztezzük, majd mindegyiket kibéleljük a tésztával, elosztva mindkettőbe beletöltjük a tölteléket, a tészta kilógó részeit ráhajtjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg egy picit megpirul a túrókrém töltelék. (én forrólégkeverésen 50 percet sütöttem 180 fokon) 
A csokimázhoz a hozzávalókat jól összeforraljuk, (hogy a kristálycukor már ne érződjön benne) kicsit hűlni hagyjuk, közben kevergetjük, majd a gerincformából kiborított, kicsit már kihűlt süteményt megkenjük vele. A csokimázhoz lehet kétszeres adagot venni, ha vastagon akarunk rá tenni.

A kép nem túl jó, de a lényeg látszik :)


 

1 komment

Címkék: édesség túró csokimáz

Szórt csirke

2010.01.07. 20:43 :: kikocs

A név elég fura, elég kíváncsi lettem én is, mikor az étteremben ezt javasolták menünek, amikor Réka keresztelőjére készültünk. És tulajdonképpen rántott csirkemellről van szó. A különbség mindössze annyi, hogy prézli helyett olajos magkeverékbe kell panírozni.

Az eredmény egészen rendkívüli. A hétvégén csináltam, szezámmagot, tökmagot, napraforgó magot (ez nem volt, de jó lett volna :) ), és durvára darált diót kevertem össze, 2-2-2-1 arányban. Aztán a dió elfogyott, akkor azt kihagytam, hiba volt. Bár hirtelen felindulásból tettem bele a diót, annak idején az étteremben sem volt rajta, olyan ízt ad neki, hogy méééég! Érdemes kipróbálni egy sima rántotthúsos vasárnapon, mert semmivel sem több munka :) 

Fontos, hogy csak baromfihússal, főként mellével jó, mivel a sertéshús, a csirkecombok túl sokáig sülnek, és túlpirulnak a magok. 

Kivételesen fotóm is van. 

Szólj hozzá!

Címkék: hús főétel apabarát

Egyszerű zöldborsófőzelék

2009.12.21. 15:57 :: dharma

Nekem mindenki panaszkodik,hogy a zöldborsó főzelék soha nem sikerül. Hát eleinte nekem sem ment,mert vagy híg volt,vagy az ellenkezője,vagy ízetlen,vagy ez,vagy az. Így több különböző receptet összevegyítve találtam meg a megfelelőt.

Hozzávalók: friss,vagy mirelit zöldborsó,tej,tejföl,víz,olaj,liszt,só,cukor,egy csokor petrezselyem

A zöldborsót pici olajon ízlés szerint cukorral és sóval ízesítve fedő alatt kicsit megpárolom. Majd fele-fele arányban tejet és vizet adok hozzá,hogy ellepje. Emellé még az apróra vágott petrezselyem zöldjének nagy részét is belekeverem és puhára párolom szintén fedő alatt. A levét megkóstolva a só-cukor arány már a szájízünknek megfelelő legyen. Arra kell figyelni,hogy az összes folyadék ne illanjon el alóla,akkor inkább érdemes utána önteni még a tej-víz keverékből,hogy azért látszódjon,hogy van alatta. Lisztből és tejfölből habarást készítek és apránként adom hozzá addig,amíg meg nem kapom a kívánt sűrűséget. Ezt mindenki máshogy szereti. Lehet nem szakácshoz "méltó",de az a tapasztalatom,h semmit nem ront az ízén,ha utána még öntünk alá egy kis tejet,mert úgy találjuk nem elég "szaftos". Aztán a habarással még nyugodtan sűríthetjük. Egy idő után úgyis kitapasztalja mindenki,h milyen a jó arány. És a végén teszem bele a maradék petrezselymet. Egyet rottyan és kész.

Na én pont most csinálom,mert már rég főztem. Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Tárkonyos hagymaleves

2009.12.21. 15:38 :: dharma

Tegnap csináltam Anyukáméknak tárkonyos hagymalevest,akkor vettem észre,hogy a receptet itt még nem is ostottam meg Veletek. Hát gyorsan pótolom.

Hozzávalók: kis olaj,sok-sok vöröshagyma (én tegnap 7 nagy fejet tettem bele,ez 7 embernek éppen elég volt,így most ahhoz írom a többi hozzávalót), húsalaplé,vagy 3 leveskocka,tárkony,só,500 ml-s főzőtejszín

A hagymát kevés sóval (hogy több levet eresszen) fedő alatt jó alaposan puhára pároljuk. Menetk közben esetleg kevés vizet önthetünk alá,hogy ne kapjon oda. Ha ez kész,akkor jó alaposan összeturmixoljuk. Így mehet vissza a lábosba,ráöntjük a húsalaplevet,a tejszínt,meg ízlés szerint tárkonyt. Jó alaposan összerottyantjuk.

Én a végén át szoktam szűrni,hogy ne maradjon benne semmi hagymadarabka és az átszűrt levesbe teszek még egy kis tárkonyt,de ezt már csak a látvány miatt.

Krutonnal,cipóba,vagy ízlés szerint sajttal fogyasztható.

 

 

1 komment

Címkék: leves főzelék gyerekmenü apabarát

Feketeerdő keksztorta

2009.12.05. 14:16 :: kikocs

Az ötlet nem egészen saját. A férjem találta nekem ( vagy magának? ) még régen. 

Az eredeti recept szerint egy vagy két tábla csokit kell felolvasztani és elkeverni darált keksszel, erre megy rá a meggylekvár és a két zacskó tejszínhabporból a hab. Kipróbáltam, nem volt jó, mert beletört a fogunk. Így átírtam, mert én így főzök, és én nyertem, sokkal jobb lett! :)

Hozzávalók: 15dkg margarin, 10dkg cukor, 15 dkg kekszpor, fél liter tejszín, egy tojás, két nagy evőkanál kakaópor, 

SZóval a "tésztához" megolvasztok egy lábosban 15 dkg margarint, ebbe beleteszek 10 dkg cukrot, két púpos evőkanál kakaóport, ha langyosra hűlt, egy tojást elkeverek benne, majd 12-15 dkg kekszport. Meg annyi tejszínt vagy tejet, hogy ne legyen túlságosan száraz, de folyós sem, formálható legyen. Ha megvan, sütőpapírral bélelt tortaforma aljába belesimítani, nyomkodni a masszát, rá a lehetőleg darabos meggylekvárt, és a tetejére én inkább 4-5 dl tejszínből és két zacskó habfixálóból csinálom a habot. Finomabb sokkal. Aztán azonnal ehető is, bár tény, hogy jobb másnap, főleg a hab. Ennyi.  Kb 20-25 perc mindenestül. 

Ha nincs meggylekvárod otthon, lehet befőttből csinálni ilyen sütibe való tölteléket. A meggybefőttet beleöntöd egy lábosba majdnem az összes levével együtt, és felforralod. Közben 2 púpos evőkanál keményítőt elkeversz egy kevés - kb fél dl - hideg vízben+kb fél dl a meggy levéből. (Az üvegben tökéletesen össze lehet rázni, csak rá kell tenni a fedőt) Amikor felforrt a  meggy, folyamatos keverés közben beleöntöd lassan a keményítős levet, felforr és azonnal elzárod. És kész is, mehet a sütibe, tortába, áttetsző, kocsonyás töltelék lesz belőle. 

Tuti siker, és nagyon gyors! Érdemes kipróbálni! :)

Szólj hozzá!

Címkék: édesség apabarát

Mézeskalács

2009.11.24. 14:09 :: bgizu

Nos!Ez az én féltve örzött mézeskalácsreceptem,amit még anno egy "hivatásos" mézeskalácsostól tanultam.Ide az eredteti mennyiségekkel irom,de vigyázat,ebböl egy egész kisvárost el lehet látni kaláccsal.Normál családi felhasználásra felezni,harmadolni lehet a hozzávalók súlyát.

Tehát:

2kg finomliszt

bele 70 dkg porcukor

6-10 tojás(nekem a 7 szokott elég lenni,de függ a méztöl és a liszttöl)

70 dkg vegyes virágméz összeolvasztva 25 dkg margarinnal

2 pupos teáskanál szódabikarbóna

és a füszerek: mehet bele a készen kapható mézeskalács füszerkeverék,vagy külön külön fahéj,szegfüszeg,ánizs,koriander,gyömbér(ezt óvatosan!),és egy pici borsot is érdemes az izfokozó hatása miatt.

 

Ezeket jó alaposan össze kell gyúrni,amig egy kicsit ragadós,de jól formázható tésztát nem kapunk,és már lehet is nyújtani kb fél centisre,és kiszaggatni a formákat.Sütöpapiros tepsibe rakni,elömelegitett sütöben pár perc alatt megsül.Disziteni sok féleképpen lehet,én a klasszikus tojásfehérjéset szoktam,ami annyiból áll,hogy a tojásfehérjét kikeverem annyi porcukorral,amennyit felvesz.Nem kell felverni habbá!Pár csepp citromlétöl még jobb lesz!Aztán belerakom egy tiszta nejlonzacsiba,kicsipem az egyik csücskét és már mehet is a mintázás a kisült-kihült kalácsokra.

Még annyit hozzá,hogy ez a megkeményedös fajta kalács,de ha még melegen belerakod egy dobozba,teszel mellé egy pohár vizet,becsukod,pár nap alatt elvileg megpuhul.Azért irom,hogy elvileg,mert nálunk ropogósan szereti a család!

Egyéb diszitési ötletek mehetnek a kommentekbe! :)))

1 komment

Címkék: karácsony

Gyümölcs kenyér

2009.11.09. 22:36 :: gabka7926

8 tojás
50 dkg liszt
50 dkg cukor
2 cs. vaniliás cukor
Gyümölcs pl.alma,dió,mazsola,meggy,banán.mandula,szilva vagy aki amit szeret :)
Ízlés szerint fahéj

A tojás kikeverjük a cukorral majd hozzáadjuk a lisztet és a vaníliás cukrot, ha ez kész akkor a lecsöpögtetett gyümölcsöket hozzáadjuk és fahéjat is.Jól elkeverjük majd a kizsírozott ,lisztezett tepsibe beleöntjük és szép lassan sütjük.Nem tudom mennyi fokon de majdnem tartalékon sütöttem 45 percen keresztül.Ha kihűlt felszeleteljük és ehetjük is ha akarsz tehetsz rá porcukrot.

Szólj hozzá!

Címkék: édesség

Gyümölcsös rizs 6 hónapos kortól

2009.11.09. 17:14 :: dharma

Kikocska tejpép receptje alapján csináltam.

Jó minőségű rizst picivel több vízzel,mint amit felvesz feltettem főni. A felénél beletettem a korábban már mélyhűtőbe eltett,leturmixolt őszibarackot és azzal együtt jó puhára főztem. Vártam,hogy kicsit kihűljön,belekarikáztam banánt és úgy jó alaposan összeturmixoltam.

Barack híján persze ezt lehet más idénygyümölccsel csinálni attól függően,h mennyi idős babának lesz. Hozzávalóiban lehet akár kicsit korábban is adni,de érdemes várni vele,mert a rizs és a banán fogja a székletet,amire egy pici baba gyomra nem biztos,hogy fel van készülve. Szóval én 6 hós korig vártam,de mit ne mondjak, a lányom imádta!

 

Szólj hozzá!

Címkék: babakaja

Leveles tésztában sült hús

2009.11.07. 14:59 :: bgizu

No akkor egy apabarát ebédnekvaló,szintén sok variációs lehetöséggel.Azt hiszem ez saját kútföböl kipattant eledel,ilyen formában legalábbis.Ami miatt én nagyon szeretem(persze az izélményt leszámitva),hogy mellé már csak egy salátát kell összedobni,a másik pedig,hogy másnap,akár hidegen is nagyon finom!

hozzávalók:

60-70 dgk pulykamell

1 cs.mélyhütött levelestészta

fokhagyma,baconszalonna,olivabogyó,só,rozmaring,petrezselyem,bazsalikom,ill izlés szerinti füszerek.

Az husinak (aminek nem árt ha egy napig ázik egy kis fokhagymás tejben) az oldalába zsebet vágok,de az se baj,ha két darab lesz belöle a végén,a lényeg,hogy a közepébe tudjak rakni olajbogyót,fokhagymát,szalonnát.Kinek milyen arányban esik jól.

Aztán kinyújtom a már kiengedett tésztát,megszórom jó alaposan a füszerekkel,fektetek rá szalonnát és ebbe göngyölöm,csomagolom bele a besózott töltött húst,ugy,hogy sehol se kandikáljon ki.Belerakom egy zsirral kikent tepsibe vagy sütöedénybe,szórok mellé még darbjaira vágott szalonnát,fokhagymát,és bedugom a sütöbe.180 fokon,kb egy óra alatt kész van.

 

A variációs lehetöség pedig egyrészt,hogy a hús közepébe akármit lehet pakolni,akár sajtot,paprikát,hagymát,gombát,zöldségeket...

Másrészt lehet ugy variálni,hogy nem egy nagy,hanem sok kisebb batyut készitek.Én akkor csináltam elöször igy,amikor olyan tésztát sikerült vennem,ami nem egy nagy adag volt,hanem 5 lapból állt.Uccu szétdaraboltam a húst,és lett 5 kicsi csomag,mindegyik kicsit más izü!

Szólj hozzá!

Címkék: főétel apabarát

Nyakleves

2009.11.04. 20:11 :: kikocs

Anyukám szokta mondani, hogy én nem is levest főzök, hanem teát zöldségekből, és valójában igaza van. A zöldségeket egyben rakom bele, vagy max hasábba vágva, alig teszek bele fűszert, és tésztát pedig egyátalán nem. Amíg otthon laktam nem voltam leveses, és igaziból most sem nagyon, de főleg ilyenkor, mikor már hűvös van, gyakran megkívánom a forró levest. Igaziból csak a levét. De jól is esik a hidegben!

Egyik ilyen elköltözés utáni találmány a nyakleves, ami azért nyakleves, mert pulykanyak fő bele :) Szerintem legalábbis pulykanyakból a legfinomabb. Azért is teszem fel, mert lassan elkezdődik nálunk is a legkisebb hússal való tömése, és leginkább a levesbe főtt csirke vagy pulykahusit szoktam ilyen célra felhasználni. Mivel nem fűszerezem agyon a levest, meg is tehetem.

Szóval veszek egy egész pulykanyakat, beleteszem egy nagy lábosba, általában a 8 literesben szoktam csinálni, felöntöm vízzel, hogy jó bő ujjnyira ellepje a víz, és egy csapott evőkanál sóval megsózom, belteszek egy kisebb félbevágott hagymát, pár szem feketeborsot egészben. Ha éppen nincs pici a háznál - szinte mindig van, úgy érzem -, akkor egy-két gerezd fokhagymát is. Odateszem főni, mikor felforr, ha nem felejtem el, lassú tűzön főzöm tovább egy jó bő órát. Ahogy sikerül. Egy óra még rossz esetben is elég szokott lenni, hogy a gyerekek ellátása és egymás meggyilkolási kísérleteinek elhárítása közben megpucoljak két nem túl nagy fehérrépát, és 7-8 sárgarépát, ha van otthon egy darab zeller, akkor azt is, meg 3-4 közepes krumplit, összevágjak egy fél csokor petrezselymet. Ahogy eltelt a bő óra beleteszem a zöldségeket, mindent egészben szoktam beletenni és felöntöm vízzel. Amikor újra felforrt, kóstolom, sózom, ha kell, és még egy órát főzöm. Vagy picit többet. Ha már a husi könnyen lejön a csontról, és a zöldség is puha, de még nincs szétfőve. A petrezselymet az utolsó 5 percre szoktam csak beledobni. 

Nem kell megijedni a mennyiségtől. A lé felesleges részét - a lé kb 4-5 liter szokott lenni - én le szoktam fagyasztani, és nagyon jól jön, mikor krémleveseket csinálok, vagy ha rámjön a forróleves-ihatnék. 

Ami meg benne van? Hát, megy a kisbabának. A répát, krumplit, csontról lefejtett kis husit esetleg kis zellert felöntöm némi lével, ha sósabb lett, akkor felesben vízzel, összeturmixolom, és bébiételes üvegekbe elteszem a hűtőbe, vagy ha túl sok, akkor a fagyasztóba. Jól jön az, mikor káposztás tészta az ebéd! :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: leves babakaja gyerekmenü