A minap láttam, hogy már elfogadható árban van a karalábé, ami még üvegházi, de talán már egészséges, nem túl vegyszeres. Mi szörnyen szeretjük a karalábé levest, egy nagyon klasszikus receptet megosztanék veletek, mert nagyon nagyon finom, és nagyon egyszerű. Kivált ebből a finom, zsenge, új karalábéból!
Szóval 3 literes lábosban szoktam csinálni. Két nagy fej karalábét összekockázok, illetve egy nagy fej, vagy két kisebb vöröshagymát is, és kevés olajon párolni kezdem együtt. Nagyon picit sózom is, hogy eresszen kis levet. Amikor már kezd üveges lenni, egy evőkanál lisztet és egy kiskanál csemege piropaprikát dobok rá, és gyorsan összekeverem, majd felöntöm húsleves lével, vagy vízzel és leveskockával, vegetával, Múlt Ízei fűszerkeverékkel. Most találtam egyébként egy ízfokozó és tartósítómentes ételízesítőt, elég boldog vagyok vele :)
Addig főzöm, míg puha nem lesz a karalábé - ez általában pár perc, ha tényleg zsenge volt - majd beleborítok egy pohár tejfölt, felforralom, és kész.
Nagyon nagyon finom. Karfiollal is ugyanígy csinálom.